Vanhempien eron jälkeinen vaino yhtenä lähisuhdeväkivallan muotona haastaa niin väkivallan kanssa eläviä perheitä, heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia kuin yhteiskunnallisia rakenteita ja prosesseja. Ymmärrys vainosta väkivaltana on tutkimuksen ja julkisen keskustelun myötä parantunut, mutta erityisesti lasten ja nuorten asema tilanteissa, joissa vanhempi vainoaa toista vanhempaa, on edelleen huonosti tunnistettu.
Olemme tutkineet Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa lapsia ja nuoria vanhempien eron jälkeisen vainon kokijoina. Tutkimuksen avulla on sanoitettu vainoa lasten ja nuorten näkökulmasta ja pyritty paikantamaan niitä kohtia, joissa heidän kokemusten, tiedon ja toimijuuden tunnistaminen ja ymmärtäminen on vielä syystä tai toisesta heikkoa.
Hankkeen päättyessä kutsuimme lapsiin kohdistuvan väkivallan johtavia tutkijoita pohtimaan lapsen asemaa ja oikeuksia vainon monisäikeisissä tilanteissa. Videoiduissa puheenvuoroissaan professorit Maria Eriksson ja Nicky Stanley sekä apulaisprofessorit Emma Katz ja Molly Dragiewicz avaavat kukin erilaisen näkökulman ilmiöön. Alustukset ovat saaneet innoitusta taiteilija Alina Korotovskaian piirtämistä sarjakuvista, jotka kiteyttävät tutkimushankkeemme keskeisiä tuloksia. Luennoitsijat tuovat esiin sarjakuviin ja omaan tutkimustaustaansa pohjautuen heille tärkeitä ja merkityksellisiä näkökulmia lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyen.
Puheenvuorot ovat vapaasti käytettävissä esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ja juristien koulutuksessa.
Videoiden alle on koottu hankkeen keskeisiä tutkimusjulkaisuja sekä kirjallisuutta ammattilaisten työn tueksi. Tekstejä voi hyödyntää puheenvuorojen tukena.
Tervetuloa kuuntelemaan!