Yksi hankkeen virstanpylväistä saavutettiin, kun lähetimme syyskuussa media- ja robottilukutaitoja kartoittavan kansallisen kyselyn sen kohderyhmälle. Vastaajiksi poimittiin väestötiedoista satunnaisesti otos (3000 henkilöä), joka edustaa 18-vuotiaita Suomessa asuvia henkilöitä.
Kyselyn rakentaminen oli monivaiheinen ja haastava, mutta todella antoisa prosessi, joka kesti kaikkiaan kaksi vuotta. Kyselyn rakentamisen päävastuu oli Lapin yliopistolla, ja siihen osallistui tutkijoita myös Jyväskylän yliopistosta ja Tampereen yliopistosta. Haastavaksi prosessista teki erityisesti se, ettei media- saati robottilukutaidosta ole olemassa validoituja kyselyinstrumentteja. Medialukutaito on käsitteenä hyvin moniulotteinen ja eri-ikäisten vastaajien media-arki keskenään osin erityyppistä, mikä oli huomioitava kyselyä rakennettaessa.
Kyselymme kohdistuu uutistenlukutaitoon, terveystietoa koskevaan medialukutaitoon, median viihdekäyttöön liittyviin taitoihin sekä robottilukutaitoon. Kyselyn rakentaminen sisälsi viisi vaihetta: 1) katsaus aihepiirin kirjallisuuteen ja aiemmin tehtyihin kyselyihin, 2) kysymysten muotoilu, 3) palaute kansainvälisiltä asiantuntijoilta, 4) kyselyn testaus kohderyhmää edustavilla ja 5) kääntäminen englannin, ruotsin ja saamen kielille (pohjois-, inarin- ja koltansaame).
Kyselymme sisältää kysymyksiä, joissa vastaajat raportoivat mediankäyttöään sekä arvioivat taitojaan, mutta myös kysymyksiä, joilla testataan vastaajien taitoja. Parhaillaan olemme kirjoittamassa myös kyselyn rakentamista kuvaavaa tieteellistä artikkelia.